Online Hayvan Çiftliği
Hayvan Alım Satım
Kurban Hakkında
Yararli Bilgiler
Şu an buradasın: > Katagoriler > Tarım ve Hayvanlar > Böcekler > Akrep

Akrep Hakkında Kısa Bilgi


 

AKREP BÖCEĞİ
 
Akrepler milyonlarca yıldır insanlar ve diğer canlılar için tehlike oluşturmaktadır. Akrepler çok direnli bir vücut yapısına sahiptirler. Akrepler en soğuk havalara ve en sıcak havalarda dahi yaşarlar. Bilim adamlarının yaptığı bir araştırmada akrepleri buzdolabında dondurup belli zaman sonra çıkarıldıktan sonra akreplerin hala yaşadığını görmüşler. Çok soğuk olan iklimlerde yaşan akreplerin yanı sıra kızgın kumlarda çöllerde yaşayan akreplerde mevcuttur. Akrebin vücut bölmeleri çoğu zaman akrebin yaşını tayin eder. Akreplerde kuyruk kısmı bölmeli ve ucunda zehirli bir iğnesi var. Kuyrukları sırtının üstünde kıvrık bir haldedir. Akrep dünyanın her yerinde bulunur ve genellikle bütün türleri zehirlidir. Akrep etrafı ateşle çevrelendiği zaman kendini sokarak öldürür. Akrep zehri türüne ve yaşadığı yere göre farklılık gösterir. Örneğin çölde yaşayan bir akrep kuraklıktan dolayı daha zehirlidir. Akrep sokması insanın canını çok yakar. Akrep sokması durumunda hasta süratle hastaneye sevk edilmelidir. Akreplerin birçoğu toprakta derinlere iner ve yuva yaparlar. Akrep vücudu oransal olarak büyük olmalarına rağmen yassı yapılarından dolayı dar aralıklardan geçebilir

 

 akrep nasıl ürer ?

 
Akrep yumurtlamaz, bunun yerine canlı yavrular doğurur. Akrep yavrusu doğumdan sonra bir süre annenin sırtında taşınır.
 
    akrep zehri tehlikelimidir ?
 
Akrep zehrin etkisi akrebin türüne göre değişir. Genellikle akreplerin sokması çok acı verir, ama bazı türlerindeki insanı ve en iri hayvanları bile öldürebilir. En tehlikeli akreplerden biri Kuzey Afrika'da yaşayan sarımsı kahverengi akreptir (Andtoctonus australis). Zehirli akreplerin çok yaygın olduğu Meksika'da her yıl en az 1.000 kişi akrep sokmasından ölür.
 
  akrep nerelerde yaşar?
 
Taşların altında, duvar yarıklarında, kurumuş ağaç kabukları altında veya yer altında kazdıkları dehlizlerde akrep zararlısına rastlamak mümkündür.Karlı bölgeler hariç hemen hemen her yerde akrep yaşar. Akrep yalnız yaşamayı sever.
 
   akrep anotomisi
 
Boyları 2 cm ile 15 cm arasında değişir. Yassı halkalardan teşekkül eden vücut; başla kaynaşmış bir gövde, karın ve kuyruk (telson) olmak üzere üç bölümden meydana gelir. Gövdede önden arkaya doğru büyüklükleri artan, uçları çift çengelli dört çift yürüme bacağı bulunur. Gövdeye bağlı karın kısmı ise 7 geniş halkadan meydana gelmiş, alt yüzeyinde birinci halkada kapaklı bir adet cinsiyet açıklığı, ikinci halkada dokunum ve iz bulma görevi yapan bir çift tarak organı, 3, 4, 5 ve 6. halkalarda "kitap trakeleri" adını alan solunum organına ait birer çift olmak üzere toplam dört çift solunum deliği (stigma) vardır.
 
 Karın kısmından sonra 6 adet dar ve yuvarlaksı halkalardan meydana gelen ve bir yay gibi sırta doğru bükülebilen akrebin kuyruğu, eğrilmiş bir zehir iğnesi veya mızrağını taşıyan şişkin halka ile biter. Akrep, yürüdüğünde kuyruğunu kaldırır. Düz ve kaygan yüzeylere tırmanamaz. Halk arasında vücudunun son bölümü her ne kadar akrebin kuyruğu olarak biliniyorsa da, gerçekte karın kısmının daralan uzantısıdır. Çünkü içinden bağırsak geçmekte olan telsonun sondan bir önceki halkasında dışkılık son bulmaktadır. Akrepler zehirlidir.
 
     akrepler bina içlerine girermi ?
 
Akrepler Yiyecek bulma ve korunma amacıyla açık noktalardan bina içlerine girerler. İç alana girdiklerinde elbise, ayakkabı, yatak gibi risk yaratan noktalarda dolaşırlar. Sokma vakalarında doktora gidilmesi gerekir. Bir konutun çevresindeki akrep sayısını azaltmak için, mümkün olduğunca yerdeki yığın, döküntü ve bitkilerden kurtulmak gerekir. Ultraviyole ışık altında tüm akrepler yeşil renkte parlarlar, dolayısıyla akreplerin bulunduğu yerlerde gece yürürken, taşınabilir bu tür bir lamba faydalı olacaktır.
 
 Akrep İstilası durumunda profesyonel hizmet alınması kalıcı çözüm üretmek açısından daha doğrudur. Akrep ısırması Türkiye'nin hemen her yöresinde çok rast­lanan bir türdür.  
 
         akrep ne zaman sokar? 
 
Akrepler tehlike hissettiği zaman veya canları acıdığı zaman ısırıp sokarlar. Akrep çok zehirli olduğu için ısırılan canlıya büyük zarar verir. Dünya üzerinde birçok akrep türleri bulunmaktadır. Bazı akrep türleri insanı ve daha büyük cüsseli canlıları ısırdığında ölümüne sebep olur.
 
      akrep sokunca ne olur?
 
 Akrebin ısırması sonrasında yanma, şiddetli acı, mide bulantısı, kusma ve zehirlenmeler görülür erken müdahale yapılmasa ölümle sonuçlanır.
 
 Zehri, kuyruğunun ucun­da bulunur. Kuyruğun uzantısı olan iğneyle, sokar ve vücuda akıtır. Ağrısı büyüktür ve be­raberinde bazı araz da görülebilir (ürperme, ateş yükselmesi, şok hali, kas kasılması, hat­ta boğulma). Akdeniz akrepleri yine de en tehlikelileri sayılmaz
Akrep Hakkında Kısa Bilgi

  • Kurban Hakkında

    Kurban Hakkındaİslami Ölçülerde Kurban Kesimi İçin hadisler ayetler ve dini bilgiler
  • Videolar

    VideolarHayvanlar Aleminden Herkesimden Videolar
  • Foto Galeri

    Foto GaleriÇeşitli Sevimli Hayvanlar Kurt İnek Yılan Tavşan Papağan Güvercin Yırtıcı Sincap Kobra Boğa Aslan Kaplan Çita
  • İletişim

    İletişim İletişim sayfasını kullanarak bizimle irtibata geçebilirsiniz
  • Tüm Hakları Saklıdır.