Online Hayvan Çiftliği
Hayvan Alım Satım
Kurban Hakkında
Yararli Bilgiler

Büyükbaş Besicilik Barınak Seçimi


 Barınak

 
Ahırın nereye yapılacağını bilmek gerekir. Tesislerin kurulacağı   arazinin hafif eğimli ve toprağının geçirgen olması oldukça önemlidir. İmkan var ise, eğimin güney cephesi yönünde olması tercih edilmelidir.
 
İşletme artıklarının insan yerleşim bölgelerinin yakınında olmamasına ve bölge hakim rüzgarlarının yönü dikkate alınarak tesislerdeki kokunun insanları rahatsız etmemesine özen gösterilmelidir.
 
Barınaklar özellikle içme suyu kaynaklarına, aşırı sıcak noktalara veya dere yataklarına inşa edilmemelidir.
 
İşe başlarken barınakta hayvanın yattığı, yem yediği, gezindiği ve sağıldığı yer ile yem dağıtımı, gübre temizliği, sağım ve diğer bakım işlerinin kolaylıkla yürütülebileceği doğru bir tasarım yapılarak makine, ekipman ve işgücünden tasarruf edilmelidir.
 
Sığırların hareketine, barınak içi ve dışındaki iş trafiğine, sütün sağılması ve soğutulmasına, yemin muhafazasına yetecek alanlar hesaplanmalıdır.
 
Ahır ve işletmeye ait diğer yapılar işletme avlusu içerisinde bir harmoni teşkil etmelidir.
 
Ahırlar; hayvanların temiz hava, sıcaklık ve nem gibi çevre isteklerini en iyi biçimde karşılamalıdır. Ülkemiz iklim koşullarına daha uygun olan yarı açık ahır sistemleri tercih edilmelidir. 
 
Barınak, yörede bol ve ucuz bulunan malzemeler kullanılarak düşük maliyetle ve hayvanların yaşam tarzına ve davranışlarına uygun olarak inşa edilmelidir.
Ülkemizde yatırımcılar çoğunlukla işe barınak yapımıyla başladıklarından sermayesini çok büyük bir iştahla inşaata yatırmaktadır. Kaba yem üretimi, insan kaynağı ve damızlık hayvana gerekli olan kaynağı ayıramamaktadır.
 
Süt Sığırı Ahırında;  Sağmal hayvan bölmesi, buzağılık bölmesi (ferdi buzağılık bölmesi/buzağı kulübesi, serbest dolaşımlı buzağılık bölmesi), genç hayvan büyütme bölmesi, doğum bölmesi, hasta hayvan bölmesi, karantina bölmesi ve sağım ünitesi olmalıdır.
 
Barınaklarda duraklar uygun ölçülerde olmalıdır.
 
Barınak sistemlerine göre yemlik ve suluklar yeterli ve uygun ölçülerde olmalıdır.
 
Ahırlarda mutlaka havalandırma ve sıcaklığın kontrolü için sistemler kurulmalıdır.
 
Barınaklar hayvanları hava cereyanından korunmalıdır.
 
Metabolizma hastalıklarını önlemek için özellikle gebeliğin son dönemlerinde serbest gezinecekleri alanların olmalıdır. (1 Hayvan için 9-10 m2 gezinme alanı),
 
Düşüp kaymaları, çeşitli ayak hastalıklarını ve mastitisi önlemek için uygun zemin seçilmelidir.
 
Sağmalların yatak yerlerinde; sap-saman, kauçuk, kum, kuru gübre, kullanılabilir. Bu amaçla beton,  taş, ahşap, asfalt, tuğla yatak kullanımı uygun değildir.
 
Barınak ve sağımhane zemini dümdüz olmamalı, belli aralıklarla pürüzlü bir zemin olmalıdır. Ahırın uzunlamasına yani idrar kanalının gübre çukuruna doğru eğimi %1 olmalıdır. Durakların gübrelik ve idrar kanalına doğru eğimi %1-2 arasında olmalıdır.
 
Kapılarda eşik bulunmamalıdır.
 
Kapı girişlerinde antiseptik içeren ayak banyoları konulmalıdır.
 
Besi hayvanı barınaklarında (ahırları/yapıları); gerek yapımının kolay ve ucuz olması gerekse sağlıklı bir besicilik yapılamasına imkan verdiğinden serbest veya açık sistemler tercih edilmelidir. 
 
Ergin bir hayvan günde 50 kg katı + sıvı atık çıkarır. Gübre çukuru 6 aylık atığı stoklayacak kapasitede yapılmalıdır.
 
Gübre en az 2 ay olgunlaşmadan tarlaya verilmemelidir​
Büyükbaş Besicilik Barınak Seçimi

  • Kurban Hakkında

    Kurban Hakkındaİslami Ölçülerde Kurban Kesimi İçin hadisler ayetler ve dini bilgiler
  • Videolar

    VideolarHayvanlar Aleminden Herkesimden Videolar
  • Foto Galeri

    Foto GaleriÇeşitli Sevimli Hayvanlar Kurt İnek Yılan Tavşan Papağan Güvercin Yırtıcı Sincap Kobra Boğa Aslan Kaplan Çita
  • İletişim

    İletişim İletişim sayfasını kullanarak bizimle irtibata geçebilirsiniz
  • Tüm Hakları Saklıdır.