Online Hayvan Çiftliği
Hayvan Alım Satım
Kurban Hakkında
Yararli Bilgiler

Düve ve Kurudaki İneğin Bakım ve Beslenmesi


 Düve ve Kurudaki İneğin Bakım ve Beslenmesi

 
a)      Düvelerde bakım ve beslenmeye önem verilmelidir.
 
             -  Düveler 7-8 aylıkken cinsel olgunluğa ulaşarak boğasaklık\kızgınlık hali gösterirler. Ancak ergin canlı ağırlığının %75’ne (13-15 aylık olmadan) ulaşmadan gebe bırakılmamalıdırlar.
 
            -  Gebe düvelere de doğuma 20 gün kala benzer uygulama ile süt yemine başlatılarak doğuma kadar günde 4 kg süt yemi yemesi sağlanmalıdır.
 
             ​-  Güç doğum'a sebep olabilecek boğa spermalarının düvelerde kullanılmasından kaçınılmalıdır.
 
b)     Kuru dönemdeki ineklerin beslenmesine dikkat edilmelidir.
        -  İnekler doğumdan 55-65 gün önce kuruya(sağımdan kesme) çıkarılarak, meme dokusu ve sindirim sistemleri dinlendirilmelidir.
 
         - Kurudaki inekler yağlanmaması için sağmal ineklerden ayrılarak, ayrı bir bakım ve beslenme programına alınmalıdır.
 
        -  İnek kuruya çıkarıldığı ilk 2-3 hafta bol miktarda iyi kaliteli kaba yem ile beslenir. Çünkü ana karnındaki yavrunun gelişmesi nedeni ile işkembenin hacmi, dolayısı ile yem alma kapasitesi daralmıştır ve bu nedenle kalitesiz kaba yemler işkembede boşa yer kaplayarak hayvanın besin maddeleri bakımından eksik kalmasına neden olabilir.
 
       -  Doğuma 3-4 hafta kala ise kalsiyum bakımından zengin baklagil kaba yemleri yerine iyi kaliteli kuru otu (çayır) ya da buğdaygil kaba yemleri daha sağlıklı olacaktır.
 
       -  Günde 2-3 kg’ı geçmeyecek şekilde kuru dönem yemi verilir. Doğuma 20 gün kala kuru döneme özel konsantre yem miktarı her gün 0,5 kg azaltılarak yerine süt yemi verilir. Süt yemi her gün 1 kg. arttırılarak doğuma kadar 6 kg. süt yemi yemesi sağlanır. 
 
        -  Hayvanın kuru dönemde vücut ağırlığının en az %1’i kadar kaba yem yemesi ve yediği konsantre yem miktarının da vücut ağırlığının %0,5’ini geçmemesi gerekir.
 
        -  Silaj, pancar, domates ve elma posaları ile taze biçilmiş yeşil yemler gibi fazla sulu yemler yedirilmemelidir. Yine işkembenin kapasitesinin azalmış olması nedeni ile bu yemler fazla miktarda su kapsadığından hayvanlar beslenme eksikliğine uğrayabilir.
 
        -  Küflenmiş, kızışmış ve herhangi bir şekilde bozulmuş yemlerin yedirilmesi yavru atmalara neden olabilir.
 
         - Kayıtlardan yararlanarak doğurmaya bir hafta kaldığı tahmin edilen hayvanlar temiz ve dezenfekte edilmiş ve bol yataklık serilmiş 12-16 m2’lik doğum bölmesine alınmalı, doğuma kadar hayvana burada bakılmalıdır.
 
 Düve ve Kurudaki İneğin Bakım ve Beslenmesi

  • Kurban Hakkında

    Kurban Hakkındaİslami Ölçülerde Kurban Kesimi İçin hadisler ayetler ve dini bilgiler
  • Videolar

    VideolarHayvanlar Aleminden Herkesimden Videolar
  • Foto Galeri

    Foto GaleriÇeşitli Sevimli Hayvanlar Kurt İnek Yılan Tavşan Papağan Güvercin Yırtıcı Sincap Kobra Boğa Aslan Kaplan Çita
  • İletişim

    İletişim İletişim sayfasını kullanarak bizimle irtibata geçebilirsiniz
  • Tüm Hakları Saklıdır.