Online Hayvan Çiftliği
Hayvan Alım Satım
Kurban Hakkında
Yararli Bilgiler
Şu an buradasın: > Katagoriler > Tarım ve Hayvanlar > Böcekler > Kene

Kene Hakkında Kısa Bigli


Kene beslenmesi kan emerek sağlayan, oldukça zararlı bir böcektir. Canlılardan sürekli kan emerek birçok hastalık bulaştıran haşerelerin en tehlikeleri arasında olan, özellikle Kırım-Kongo kanamalı ateşi hastalığına neden olan canlılardır. Son yıllarda Ülkemizde de  kırım-kongo hastalığına yakalanan birçok insan hayatını kaybetmiştir. Bu nedenle  mücadele  etmek ve uzman kişilerden yardım almak gereklidir. 
 
Çok ciddi sağlık sorunlarına neden olan bu haşerelerden kurtulmak için kene ilaçlama uzman bir ekip tarafından yapılması gereklidir. Fakat yaptırılacak olan ilaçlama işlemi ferdi olarak yapılmamalıdır.  Çünkü dikkat edilmesi gereken bir uygulamadır. Şimdi canlılar için çok tehlikeli olan bu zararlı haşereyi tanıyalım.
 
Çok iyi bilinmelidir ki en tehlikeli kan emen haşerelerdendir, çünkü pek çok türü ölümcül hastalıkların bulaşmasında etkilidir. Uzman kontrolü ile müdahale edilmesi gereken bir olaydır. Kene (Ixodoidea), takımın bir üyesi olan  eklem bacaklı sınıfı içinde incelenir.  Genellikle insanların ve hayvanların kanı ile beslenir. Bazı türleri zehirli bazı türleri de zehirsizdir. Kene haşeresinin bazı türlerinde gözler çok ufak bir yapıda bazıları ise gözler körelmiş bir şekildedir.  Vücut olarak çok küçük bir yapıdadır. Toplamda 8 adet ayak bulunur. 
 
Keneler yumurtadan ilk çıktıkları zaman 6 ayağı bulunur ve diğer iki ayak sonradan gelişir. Ayakları uçunda çengeller ve vantuz şeklinde kısımlar bulunur. Bu sayede üzerine geçtiği canlıya rahatça tutunur.  Beslenmesinde canlı kanını kullanır.  Evcil hayvanlar ve diğer yaban hayvanları üzerinde bulunur ve bu hayvanların kanını emer. Kuşlara ve kanatlı hayvanlara bulaşabilir. Ve bu sayede evlere ve çok uzak bölgelere kadar taşınabilir.
 
Belenmek için avını tespit eder ve avının üzerine geçtikten sonra kesici olan hortumunu avının derisinden içeri sokar ve kan emmeye başlar. Üzerinde yaşadığı canlıdan çok miktarda kan emer. Kene doyasıya kan emdikten sonra vücudundan bir sıvı salgılar ve bu sıvı ile birçok mikrop insana bulaşır. Mikrop ile tanışan hayvan ve insan en kısa zamanda hasta olur. Bu haşere ile bulaşan hastalıklar bazen bir hafta içinde bazen de 10 – 15 gün içinde belirir ve çoğu zaman ölümcül olmaktadır. Bu haşerelerden insana bulaşan en önemli hastalık Kırım Kongo hastalığıdır. Kırım Kongo hastalığı çok tehlikeli bir hastalıktır ve tedavisi yoktur. 
 
Üreme ve çoğalma yumurta ile olmaktadır. Kan emdikten sonra üzerinde yaşadığı canlıyı tek eder ve yumurta bırakmaya çekilir. Kene yumurtası kenar köşe yerlere, ağaç yaprakları, hayvan kılları, yeşillik alanlar ve çöplere bırakır. Belli bir aşamadan sonra açılır ve yavrular çıkar.  Dünyanın her ülkesinde bulunur ve bilinen 900 türü vardır.
 
 Sıcaklığı sever ve ilkbahar ve yaz aylarında oldukça sıklıkla görülür. Soğuk havalarda kış aylarında bu haşereye pek rastlanmaz.

Kene insan ve hayvan vücuduna yapıştığı zaman ondan kurtulmak çok zor olur. Kesinlikle  insan ve hayvan vücudundan bilinçsizce koparılmamalı.  Canı acıdığı zaman ve  tehlike his ettiği zaman hemen üzerine yapıştığı canlının vücuduna kusar ve o canlıdan ayrılır. İnsan üzerinde bulunan haşereyi çıkarmak için mutlaka sağlık kuruluşundan yardım ve destek almak gerekir. Ferdi müdahale ölümle sonuçlanabilir. 

Kene Hakkında Kısa Bigli

  • Kurban Hakkında

    Kurban Hakkındaİslami Ölçülerde Kurban Kesimi İçin hadisler ayetler ve dini bilgiler
  • Videolar

    VideolarHayvanlar Aleminden Herkesimden Videolar
  • Foto Galeri

    Foto GaleriÇeşitli Sevimli Hayvanlar Kurt İnek Yılan Tavşan Papağan Güvercin Yırtıcı Sincap Kobra Boğa Aslan Kaplan Çita
  • İletişim

    İletişim İletişim sayfasını kullanarak bizimle irtibata geçebilirsiniz
  • Tüm Hakları Saklıdır.